Quote Of The Day

My Slide

Wednesday, March 23, 2011

Lat Kampung Boy Sebuah Muzikal


Halo..halo..halo...yes..kali ni aku da jumpa sebab utama kenapa aku kena update entry dlm blog nie...uhuk..uhuk..maaf..berabuk sket..sket ape bendenya..spider web suma ade nih..huhu...

dah2..back to the cerite...last nite aku ke Istana Budaya utk menonton teater Lat Kampung Boy Sebuah Muzikal (LKBSM)...akhirnya dapat gak aku tgk teater setelah hajat nak tgk Cuci,Cuci 2,Tun Mahathir The musical tak tercapai...ak book tiket dekat area Grand Circle...tak penah aku tengok kat area situ...harganya boleh tahan la...mampu milik..hihihi...n aku amik tengah,tapi kat ujung line supaya mudah nak kuar gi toilet..(konon)..

ak sampai @ IB dengan wife ak dlm around 8.20mlm...setelah berpusing-pusingan mencari parking..masuk2 je ramai masih berada di ruang IB ni menunggu utk masuk....ada gak yang bergambar..ak sempat snap 2,3 keping gambar before aku terperasan seorang
pakcik yang familiar mukanya..waktu aku tgk pakcik ni...memang dlm kepala "amik gambar...susah nak jumpa dia ni.."...sapa dia ni sebenarnya...dialah Dato Lat..tokei kartun Kampung Boy ni..


sangat peramah Dato lat ni sampai boleh cite pasai kampung dia la...pasai lorong rumah la...n sangat sempoi..dapat bergambar ngan Dato Lat ni memang rasa puas hati sangat..wuuhuuu...da tak ingat da nak amik gambar ngan pelakon2 lain...huhuhu...

show dimulakan dengan nanyi lagu Negaraku..huu..tak penah dlm sejarah ak tgk teater kena bangun nanyi lagu Negaraku dulu..mungkin perubahan yang IB buat kot..ok la tu..n takde gambar yang boleh disnap sepanjang show sebab ade staff2 yang da stanby ngan laser ijau utk disuluh kepada siapa yang menggunakan hp @ kamera...korang igt dlm stadium je ke ade laser..IB pun ade tau..1 block before rehat punya show menceritakan kisah Lat dari kecik sampai ke besor sikit...

Then 2nd block sambung sampai le habis show dlm round kul 12...ape kesahnye teater ni?..pada aku lain feel nya berbanding tengok teater Pramlee Musical..sebabnya??..sebabnya..ak da terbiasa dengan Pramlee..jadi kisah hidup dia sedikit sebanyak kita dah tau..tapi Lat..??..aku hanya kenal dia sebagai seorang kartunis je..tak tau pun kisah hidup peribadi nye...

jadi teater ni telah secara tak langsung memperkenalkan Lat kepada org ramai..tentang kisah hidup dia..camne dia dari kecil sampai ke sekarang ni...1st komik Lat, 3 Sekawan-menangkap pencuri berjaya dijual pada harga 25ringgit(pada ketika tu tinggi woooo nilainye) pada usia nya hanya 13 tahun..!!!...wow....kisah kerjanya di NST.pengembaraan dia ke luar negara dll lagi..memang bila tgk teater ni terasa macam bace komik je..watak2 yang fofular dalam komik macam mrs hew di tonjolkan lagi..lagu2 pun menarik n sangat happy ...memang tak ngantuk la..

habis show ada sesi bertemu pelakon2 di ruang legar..sempatla snap sikit gambar2 nye...




ak rasa semua yang menonton puas hati dengan show yang dipersembahkan..set yang digunakan pun simple je...tapi memang menarik..huhuhu...ap mencadangkan korang2 yang belum tengok,pegi la nengok yea...memanglah sangaaaaaaatt best... =)...lain2 koleksi gambar ada di bawah yea...









7 comments:

Zackyun said...

mmg kena bangun nyanyi lagu negaraku laa each time...setakat ni laa yang aku pergi...aku kaki teater gak...huhu, macam best je lat ni..nnt laa aku pergi..awatlaaa korang dua tak ajak aku..cis..aku selalu tataw nak p dgn sape...hu

shafiqabdshukor said...

uish..
bestnye..
suke gak bace kartun lat ni ms kecik2 dulu..

itafukada said...

saya pun teruja sgt nak pegi tgk teater lat ni. da booking tix b4 teater ni diwar-warkan lagi. insyaAllah akan pegi tgk dis saturday.walopun tix agak mahal, tp rs berbaloi kalo citer best. x gitu?hehe..

AFIQ zainal said...

Zack : Mana la aku tau ko kaki teater gak..aku rasa aku yang da lama tak gi tgk kat IB...sebab last aku pegi tak nanyi pun..

Shafiq : mari le datang..

itafukada : Yeszaa..memang berbaloi...da macam iklan Kamdar plak ha..

AFIQ zainal said...

Zack : Mana la aku tau ko kaki teater gak..aku rasa aku yang da lama tak gi tgk kat IB...sebab last aku pegi tak nanyi pun..

Shafiq : mari le datang..

itafukada : Yeszaa..memang berbaloi...da macam iklan Kamdar plak ha..

Mohd "Yob" Aidil Jamaludin said...

Part Lat peluk Jalil Hamid.. speechless kan?
Hell of an experience being there! Ingat lagi merchandise yg dijual di IB tempohari? Kenang2an tuh.

Salam perkenalan.. from another Lat fan!
http://kutubkhanahku.blogspot.com/2011/07/koleksi-lat-muzikal.html
Jemput singgah!

AFIQ zainal said...

tq yop..slamat berblog sesame..!!!