Quote Of The Day

My Slide

Wednesday, February 29, 2012

MyTV3 Day Out - Kampung Style Eps II

aha...kembali lah lagi kite ye...utk episod II...

keesokan harinye..bermule lah dayout edisi 2012 ni...permulaan yang agak lambat sebab menunggu peserta2 yang tiba lewat..tapi masalah teknikal ni tak mendatangkan masalah yang besar la sebab program yang dirancang banyak aktivitinye di sbelah petang...1aktiviti aje di sebelah pagi ni...iaitu...
MENCATING BATIK....

setiap kumpulan perlu menghantar 2 wakil utk mewakili kumpulan mencanting batik ni..2 frame setiap kumpulan...1 flora..1 fauna...


lepas habis mencanting, semua peserta day out n mytv3 menikmati sekali lagi hidangan kampung utk makan tengahri...selesai lunch, semua peserta diberi peluang untuk menikmati alunan muzik dondang sayang,...merasalah diorg ni joget lambak tengahari2 buta ni...ahaha...



aha..acara seterusnya adalah..MENGANYAM SARUNG CEMPEDAK..sangat unik sarung cempedak ni sebab setiap buah cempedak yang disarung guna sarung ni, memang kompem tak rosak...n takkan diganggu oleh menatang2 serangga ni...=) tgkla..abg yus kita yang sangat berbakat ni....


acara selepas tu..memang menguji kekuatan tangan n gigi peserta2...MENGUPAS KELAPA tanpa menggunakan apa2 alat..=) tgkla abg ni...gile kuat kot...ah ha..


haa..acara yang menyusul selepas tu..menguji pula anak2 gadis2 kita ni..kenal ke idok dengan rempah2 yang da dicampur dlm 1 plastik..diorg kena asingkan semua 10 jenis dan perlu dipersembahkan depan nenek..ada jintan la..halba la..bersa la..beras pulut la..kayu manis..n macam2 lagi la...

mcm2 ragam budak2 ni...siap ada yang berpantun lagi ha...tp apa2 pun...kompem semua dah kenal dengan bahan2 masakan ni kan...=)


ok..game seterusnya...kalau game2 yang tadi semua kering je kan..now da masuk ke fasa game2 yang basah...TIMBA SOTONG namanya...

setiap ahli kena pegang hujung tali yang diikat ke timba tu..amik air dalam kolam tu..then lari ke tong yang disediakan..dlm masa sampaila tong tu penuh...n catatan masa pun di ambil...tgkla sapa yang menang...haahah..

aha...acara yang paling geli geleman adalah..TANGKAP BELUT...ahahah...selut yang wuud semulajadi tadi telah dijadikan medan penangkapan belut...ahaha....macam2 la gaya n reaksi budak2 ni..


yang badan ketak...menjerit2 sudoh..belut tak juge ditangkap nye...ntohle...





tapi takpela...biarpun habis agak lewat...dlm lebih kurang 6ptg...tp riak wajah semua memang nampak happy sangat..ditambah lagi dengan hadiah2 yang diterima oleh semua org..dpt ld merchandise dari TV3...thanx to all mytv3 members yang datang support program ni..jumpa lagi di venue ke 2 KJH..Terengganu....


MyTV3 Day Out - Kampung Style Eps I


haluu....wehuu..end of february suda...so menunaikan janji...ak nak cite sikit opening mytv3 dayout utk 2012...

sepakat memilih tema yang baru utk 2012 iaitu - kampung style / homestay . so Kg Pt Penghulu, Sg Rambai Melaka telah menjadi destinasi pertama MyTV3..inilah dia jalan masuk ke kg tu...=)

22hb kitorg bertolak ke Kg Pt Penghulu...dan memulakan kerja lewat petang...shooting moderator untuk opening..=)..episod kali ni aidid marcelo xdtg join sama sebab kena shooting program lain...jadi roverz + dhiya as co-host yang buat moderator ni..tgkla diorg ni..


actually day out kali ni melibatkan manpower yang agak ramai..=) so meriahla jadinye bile time shooting yang tak la melibatkan ramai org..tp rombongannye..naaahhh...tgk la..


bila da di kampung ni..aktivitinya pun lain la...lepas shoot ktorg makan goreng pisang yang ada dijual dekat je dengan lokasi shooting ni...menjelang kul6 gitu..1 team pegi recce tempat..team yang tinggal ni..melepak je dekat homestay...tp..aktiviti menarik yang kitorg buat nak tau ape???...tadaaaaa....




ya..main gasing ye...setelah sekian lama tak memusingkan gasing..dapatla masing2 melepaskan gian memakuk gasing kengkawan..(betul ke memakuk..???)

Lepas rehat n mandi n solat smua..kitorg pun dihidangkan dengan makan malam yang sangat best..!!!..lauk2 kampung yang awesome..!!! dan diikuti oleh ucapan santai Pak Man, boleh dikatakan tokei homestay ni la..ha...ni lah die Pak Man...

PakMan bercerita tentang istilah 'homestay' yang telah disalaherti oleh sesetengah pihak..selain tu jugak PakMan berkongsi ngan kitorg antara aktiviti2 menarik yang akan members2 MyTV3 lakukan esok harinya...malam tu..kitorg melepak sambil berkaroke n makan donat yang sedaappp...sampai tgh malam gak la..=0

ha..tgla betapa khusyuknye mereka2 ini mendengar penerangan n cerite dr Pak Man...termasukla aku..!!!ahahhaha...mlm tu...tidur kitorg sangat lena..tanpa ada gangguan dari makhluk tuhan yang bernama nyamukk..!!!...sambung nex episode...tata...!!!!

Monday, February 27, 2012

fenattt...

halu...halu...5 hari yang memenatkan di melaka...day out n sambung ke jom heboh melaka...wow..!! permulaan yang menarik utk kedua2 event tahun ni....next post aku share yea...=) tunggu..

Tuesday, February 21, 2012

Thursday, February 16, 2012

Afif Aiman in action...

aloo semua...

saje nak share sikit cite...last weekend ak plan nak wat ala2 fotoshoot utk anak aku la..afif aiman
ni..plan nak ke titiwangsa, tapi last2 venue ditukar ke tasik ampang hilir je la..sempat cekau kipas
kaler2 dengan ulat aiman je utk jadi props...

tp..disebabkan takde paksunye...so mood aiman pun tak berapa nak happy sangatla..ahahha...almaklumla..aiman ni kan kawan baik ngan pak su die...ditambah lagi dengan aiman baru bangun titon kan...so belum 100% lagi la. tapi sesi fotoshoot tetap diteruskan..ala kadar jela yang jadi...so moh le kite share sikit gambar2 yang ak sempat snap hari tu...masih tak puas hati dengan sesi yang berlangsung ni...nak kena buat lagi sekali ni..!!!

gambar yang paling jadi...








Happy birthday to you..!!!


3 taun lepas,16.2 2009...ak dapat seorang anak buah yang comel..anak buah yang pertama utk keluarga seblah mama aku..cucu pertama la kirenye utk mak n ayah aku...teruja nya jgn cakapla kan..dah lama sangat takde baby dlm rumah kan...=)..last pun 17 taun lepas..ahahah.. Afiqah namanya...

pejam celik..harini 16.2 2012...genapla afiqah 3 tahun...happy birthday to you...hepi beday to you kakak..da dipanggil kakak da sebab da ade adik da ha...'arif namanya...


afiqah ni sangat petah da bercakap...gayanya ala2 bos....n nampak sangat gaya seorang kakak nya...kalau die marah adik die 'arifff....NO..!!!'...dia ni boleh dikata operator kat rumah la..sebab semua incoming call dia yang akan angkat...n takde la peluang utk org lain angkat fon...

dia sangat obses dengan barbie n princes...segala jenis princess dia obses..nampak gambar kat atas tu??...tu baru lepas gunting rambut macam princes la tu...=)..dan dia juga sangat gila dengan warna pink...!!!..semua pun pink kot..kalau la beras boleh dibasuh dengan air bandung,n endingnye masak sampai jadi pink, memang buat da..ahhaha..

apa2 pun..pak ngah n mak ngah doakan kakak afiqah akan terus membesar menjadi seorang anak yang solehah...oopsss...die da pandai ikut org solat..tapi masa ikut dan die la...main2 skip2 je...zuhur solat sekali...pastu isyak sekali..hihihi...

hadiah dah pun beli semalam...pun pink n pricess juge..!!! semoga kakak tak nangis di hari lahir yea..

p/s : 2 tahun b4 sambut besday afiqah nangis bila ramai org nanyi lagu heppi besday...tahun ni..???tunggu dan lihat..

Thursday, February 9, 2012

Jalan2 Cameron Highland

Yeahh...sesi jalan2 utk tahun 2012 kembali lagi...kalau januari lepas...ak bawak family aku ke Melaka Wonderland sempena MyTV3 Day Out Extravaganza, kali ni bulan Februari, ak bawak famili aku ke kawasan tanahtinggi yang sejuuuuukkk...mane lagi kalu bukan cameron highland..

macam wife ak da btau awal2 taun dulu..1 bulan 1 negeri adalah tema utk 2012...ahahah..senyum lebar je la kan..n negara2 luar negara takdelah termasuk dalam cadangan..huhuhu...ok2..back2 to story...ak pegi ngan family mertua ak la..ber6la kami dalam 1 avanza tu... kuar rumah seawal jam 830pg utk mengelakkan jem...alhamdulillah jalan lancar je smpailah kami ke tanah rata dlm lebih kurang kul12.00tghari..

cukup dingin ketika tu..walaupun matahari terpacak atas kepala..lain sangat cuaca n suasana waktu ni..sangat mendamaikan..memang lupa terusla kesesakan kt KL tu..jadi bila dah dingin,kenalah aku sarungkan sweater ke badan si kecik yang sorg ni..aiman ni memang pantang cuaca sejuk..senyum n aktif je la die..n otomatiknye muka putiiiiihhhhhh aje..tgk la gambar kat bawah ni....berguling atas meja makan je ha..


lunch di area pekan tanah rata tu..sangat lah sedap n panas2 lauknya....sangat kekampungan tema lunch nye...sempatla snap 2,3keping gmbar budak2 yang berkeliaran kt sana..


selesai lunch..check in la aku ke otel yang dah di book seawal bulan disember tru groupon tu...sangat murah price nye if guna groupon ni..=)...nak tau hotel mana kami menginap??...nila hotelnye..


Hotel De La Ferns...yang terletak kira2 2km dari Brinchang.Quad Deluxe menjadi pilihan aku la..memandangkan kami ni ber6..toto kasi seludup masuk dulu ke dalam..sangat luas la biliknye...2 katil queen dengan ada ruang utk bentang toto tu sekali..dan pastinya..katil hotel ni jadi medan utk sikecik ni bergolek2 dan golek...da macam ulat gonggok pun ada..aiman oh aiman...tgkla gambar2 kat bawah ni..antara aksi2 sikecil ku ini...





ha..kami berehat sekejap b4 sambung jalan2 naik ke brinchang..2km je dari hotel yang kami duduk ni...naik ke Kea Farm..antara tempat yang wajib la kita pegi once da naik cameron ni..mungkin nasib sikit xmenyebelahi..jalan boleh dikatakan sesak sebab ada pasar malam pulak..ditambah dengan kereta yang banyak..bertambahlah jem nye...=( tapi tetap tak mengganggu fikiran..mood masih lagi ok...ok..dekat kea farm tu aktivitinya..jalan2 tgk sayur..carik buah...tgk bunga..tgk gelagat org dll...membawak ke petang..hala turun tu.sempatla singgah ke kedai2 di tepi2 jalan tu..pekena teh tarik cameron + scone yang sangat sedap..wafle dgn straawberi jem nye..perghhh...


ok..makan malam di 1 kedai namanya kalu tak silap pak nik ikan bakar...pun ramai org jge...745 oder makanan...9mlm baru sampai..timing agak cantek jugakla...disebabkan perut masih kenyang..jadi takdelah nak marah2 sangat..wife ak n adik die sempat pegi jalan2 ke pasar malam yang masih beroperasi..=)...lepas makan ..balik hotel n terus gedebum...tidur kami sangat nyenyak sebab dingin je..sikecilku tak terjaga langsung...sebab tido atas katil hotel la kot..ahahah...

aktiviti esoknya...naik kea farm semula utk beli sayur2 yang dah dilihat pada hari sebelumnya tu..borong punya borong..1 bakul sudahhh..!!!


n macam biasa la..dah ke cameron..tak sah tak pekena strawberri kan..?..so sempatla merasa aiskrim dekat kg taman sedia yang sangat mantap rasanya..harga pun takla mahal sangat..rm2 je pun aduuiii...selesai makan eskrim...kitorg dah mula start turun ke bawah..n sangat mengejutkan sebab jalan nak naik ke cameron jem teruk n panjang sangat...rasa lega pulak sebab da otw turun kan...=)..bertolak dari tanah rata dlm area pukul 3pm..singgah n lepak2 minum kopi dekat lata iskandar sebelum sambung perjalanan ke kl..tiba ngam2 kul8pm...

rasa sangat seronok sebab dapat spend quality time dengan famili...=) kita tunggu bulan mac kami akan ke mana yea?..dlm plan Kedah & Penang..wow......

teka teki edisi cameron...ini buah strawberri ke carrot???





Friday, February 3, 2012

Anugerah Juara Lagu 26





Halo semua...ha..5 hari selepas AJL26 tamat...alhamdulillah semuanya berjalan lancar...dan opening utk post kali ini adalah....INI..!!!

Yeahh....RECORD BREAKING....6.5 Juta penonton menonton AJL26...dan keputusannya telahpn diketahui. Tahniah Hafiz kerana telah merangkul anugerah Juara Lagu 26 kali ni dengan lagu nya Awan Nano. Juga tahniah to 3 Suara-Naib Juara & Faizal Tahir-Tempat ke3...Hafiz jugak mengekalkan anugerah vokal terbaiknya...dan Alyah merangkul anugerah persembahan terbaik...

opening yang mantap juga dari Jamal Abdillah, Awie n Dato Shila Majid. Sangat menaikkan mood..dan telah menyebabkan aku berlari turun dari level 3 masuk ke arena sebelum terus je rapat kedepan utk dapatkan shot2 yang menarik..


Interlude dari Hazama, Lan n Black jugak tak kurang hebatnya dengan segmen ini ditujukan khas utk Allahyarham Sudirman Hj Arshad..1 stadium sama2 menyanyikan lagu2 dari Sudirman...

Ak rasa ramai yang berpuas hati dengan keputusan malam ni memandangkan kali ni TV3 telah menggunakan sistem penjurian yang baru...30 juri yang digunakan tau...tp apa2 pn...tahniah to semua pemenang...yang tidak berjaya cuba lagi taun depan yea...Jumpa lagi utk post AJL27..weee