Quote Of The Day

My Slide

Sunday, May 31, 2009

Rokok & Surah Yasin...

salam, masa aku download video nio, aku ingat video ape la kan..lepas tgk agak mencuit hati..namun boleh memberikan nasihat untuk mereka2 yang masih ingin berubah...
video

Masum Cup 2009 - UTM ke 4

Piala Masum berakhir sudah semalam di UiTM Seri Iskandar...

UTM mengakhiri kejohanan ini dengan berada di kedudukan ke 4 di belakang Unimap,Unikl dan USM utk loser pool dan UMS merupakan juara untuk kejohanan kali ini dan akan mewakili Malaysia ke Thailand untuk satu kejohanan..ape tah nama dia..MALAYSIA-THAILAND kot...

aku tak ralat dengan kekalahan ni sebab UTM hadir bukan dengan skuad utama..n yang lebih penting fokus UTM untuk unileague julai nanti..so...untuk yang beriya2 sangat nak mengejek bila kalahkan utm...tgk2 sket kedudukan korng dlm unileague ek...alalallalaa

Friday, May 29, 2009

Masum Cup 2009 episode VII - Keputusan Perlawanan

Seri Iskandar - UTM tewas dalam perlawanan separuh akhir loser pool yang berlangsung dalam cuaca hujan petang semalam. UTM turun dengan kesebelasan utama semasa menewaskan UMP menguasai hampir keseluruhan perlawanan namun beberapa keputusan pengadil menurunkan semangat pemain.

2 kali tangan ke bola, 1 kali pemain dijatuhkan...semuanya berlaku di dalam kotak penalti bagaimanapun tidak dilayan oleh pengadil yang kelihatan gagal mengawal perlawanan dengan baik.

Separuh masa pertama kelihatan seimbang dengan kedua2 pasukan saling membalas serangan namun sedikit kesilapan pertahanan membawa padah apabila gerakan USM menghasilkan gol pendahuluan mereka.

Separuh masa kedua, USM mendahului hanya selepas 1minit perlawanan dimulakan namun selepas itu UTM lebih banyak menyerang namun nasib tidak menyebelahi mereka untuk mengubah keputusan akhir UTM tewas 2-0

Wednesday, May 27, 2009

Masum Cup 2009 episode VII - suku akhir loser pool UTM vs UMP

26hb mei 2009

alhamdulillah semalam UTM menang lawan UMP utk peringkat suku akhir loser pool lawan UMP...2-1

apek n apat menjaringkan 2 gol utk utk. sebiji di setiap separuh masa. apa2pun,kitorang happy je skang ni...huhuh....loser ke winner ke same je...huhuhuh....

so esok separuh akhir lawan USM...harap kemenangan berpihak kepada kita, UTM...

skang ni nga tunggu siap2 nak gi makan malam...alalalalalal....

Tuesday, May 26, 2009

Masum Cup 2009 episode VII - sekitar majlis perasmian & majlis makan malam

24hb mei 2009 - majlis perasmian...

maaf la yek lewat sket post nye...malm lepas 1st game kitorang ade majlis pembukaan...so aku letak gambar sket la yek...utk tatapan korang suma...
25hb mei 2009 - majlis makan malam...

so malm tadik ade majlis makan malam....huhhuuh...lambat gak makannye..ye ar tnggu yb lewat sampai..last2 makan buffet kul 930 mlm..n macam serbuan ape tah dak2 nak amik makanan...program yang di atur?memang hambar ar..tak tipu....pas makan suma blik..tinggal yb je kot...


Monday, May 25, 2009

Masum Cup 2009 episode VI

24hb mei 2009

arini aktiviti yang pada aku paling lengang..ahahaha....suma reserved utk game semalam kena bangun awal utk lari keliling kampus ni...so,ami ber8 bangun la...siap2 dlm kul730 utk berlari...

after streching sket, kitorang gerak ar berlari2an...ehehehe....cukup 2 round pusing coach kata STOP...!!!!...ingatkan da abis...tapi kena sambung wat sprint sket..so wat ar.

lepas tu, pegi kafe makan pgi...pekena kuih sket.b4 nek ke asrama semula...

petang..???

petang kitorng just turun padang tgk game je...mula2 gi ke me upm tapi nampak macam hambar je...so kitorang gerak ke game udm sebab masa tu udm nga lead umt 5-0...sebelah ade uitm ngan uia,uitm tgh lead uia 2-0...game uitm ni lebih menarik perhatian kami.so kitorang pun stay kat situ...sampaila uia kena red card sebab pegi sepak kepala mamat uitm tu...after tu game terus berubah bila uia dapat sebiji n 1minit b4 habis game, uia equalised utk main extra time...n sekali lagi miracle bila uia score gol kemenangan 2 min b4 tamat game...huhuh...kalu korang nak tau, semalam uia men lawan usm..1st half diorang da kena 4 biji..tapi semangat foreigner ni lain sket..last2 diorang score 5 biji 2nd half utk menag 5-4....

keputsan len? upsi menang 2-0 ngan uthm utk jmpa um pasni..udm menang 6-0 utk jmpa upnm, upm menang 2-1 ngan ukm...

esok?game utk looser pool plak...utm akan jumpa ump...tgk ar ape plak kesudahannya ....


Masum Cup 2009 episode V - Keputusan Perlawanan

UTM TEWAS...

Seri Iskandar - UPNM berjaya membalas dendam di atas kekalahan 4-1 dlm perlawanan unileague tempoh hari apabila menundukkan UTM 4-2 dalam perlawanan pusingan pertama MASUM Cup 2009 semalam.

UTM yang turun tanpa sebahagian besar pemain utama bagaimanapun menguasai hampir keseluruhan permainan namun nasib masih tidak menyebelahi mereka.

UPNM mendahului menerusi penyerang mereka selepas menerima umpanan dari sayap kiri mereka seblum izad menyamakan kedudukan hasil keadaan kelam kabut di hadapan pintu gol UPNM. UTM bagaimanapun mampu utk mengikat kedudukan lebih awal namun kapten arafat gagal menyempurnakan sepakan penalti yang diberikan pengadil kerana bola terkena tangan pertahanan UPNM.

UPNM menambah gol kedua hasil lambungan melepasi jangkauan penjaga gol UTM,Hafizi 2 minit sebelum tamat perlawanan.

Separuh masa kedua UPNM menambah gol ketiga selepas clearance kurang kemas pemain UTM singgah di kaki pemain UPNM yang merembat kencang dari luar kotak penalti. Izad bagaimanapun menaikkan kembali semangat juang UTM apabila merapatkan jurang mnerusi sepakan percuma cantik dari luar kotak penalti.

UPNM bagaimanapun menambah gol keempat selepas pemain mereka berjaya meloloskan diri dari perangkap offside UTM. Keputusan akhir UPNM 4 UTM 2.

UPNM mara ke pusingan kedua untuk bertemu pemenang di antara UMT dan UDM dalam peringkat winners pool manakala UTM akan bertemu UMP dalam peringkat suku akhir di dalam kategori looser pool.

Sunday, May 24, 2009

Masum Cup 2009 episode IV

24hb mei 2009

pagi...seawal 730pg utm fc da bergerak kepadng...arini serba ijau...ktorang just berjalan je sebab ptg ni game..so berjalan kaki keliling kampus..sampai padang tgk team2 da bersiap nak mulakan kejohanan....kitorang jalan lagi sampai ke kafe.then stretching sket b4 sarapan.next kitorang gerak semula ke padang utk tgk game..um lwn utem, upsi lwn unikl, uum lwn unimap satu agi kalu tak silap ukm lawan usim....

kitorang spend masa utk tgk sampai 1st half je..ni pn dak2 nga tido berehat n fokus utk game ptg ni...GOOD LUCK UTM FC...

warga UTM..doakan kejayaan pasukan bolasepak....

Saturday, May 23, 2009

Masum Cup 2009 episode III

23hb mei 2009

arini kitorang siap kul730pg..b4 gerak dengan sragam merah utk ke padang...hampir suma team training pagi ni...

sampai padang kitorang sepak2 bola sket b4 warmup n streching... dekat sejam gk ar training pagi ni..kepenatan gak ar masing2...

pas cooling sket..kitorang gerak balik asrama bakawali I utk siapkan diri,mandi b4 turun gi makan pagi...ramh betoi ummi kat kafe tu..harga pun boleh tahan murah gak nak dibandingkan ngan kat jb tuh.huhuh...

sudah bfast, masing2 wat aktiviti sendiri kat bilik...men gem..men kad..surfing tenet..dll...tak kurang gak yang tido kan...

petang..??.traing gak ar dak2 ni..tapi aku ikut en amir gi team manager meting b4 piala masum ni oficially start pgi esok...

ni plak baru balik dari dinner...lambat giler makanan sampai...lame jugak ar menunggu..n skang ni nga nak bagi2kan jersi..utk game esok...

esok, utm turun dengan jersi serba merah utk lawan UPNM lawan yang pernah ditewaskan masa 1st game unileague aritu...

so esok

UTM vs UPNM, 430 petang Padang B UiTM Seri Iskandar

Masum Cup 2009 episode II sambungan video...

sambungan aktivit sepanjang 22hb mei 2009 jumaat
video video video video

Masum Cup 2009 episode II sambungan video...

salam semua...ni ak letakkan video2 seterusnya utk aktiviti sepanjang semalam..22hb mei 2009


video video video

MASUM Cup 2009 episode II

22hb mei 2009 1130pagi

kitorang suma siap sepenuhnya kul 1115 gitu..b4 coach kata kita akan soru n ready utk wat light training sket...so suma da siap ngan sport shoes n baju spare..alih2 coach kata kita akan ke pulau pangkor utk jalan2 n wat training kat sana..besh jugak tu dengar nye...so sampai jeti lepas bergerak dlm 1jam tu kitorang gi lunch...katne.???...huhu.KFC daa....lepas
 tu kitorang gerak semayang jumaat kat masjid yg terdekat... dalam kul245 tu kitorang da kumpul kat jeti utk nek feri ke pulau.rm10 utk 2 hala tau...tak banyak kira,kuarkan duit terus bayar.n kul3 da ade atas feri...agak teruja gak ar aku tgk dak2 ni...aku pun sebab da lama tak nek feri gi pulau....
dalam feri....
seronok nye..
ats feri b4 feri berjalan

so pejalanan atas feri dlm stgh jam gk ar b4 sampai kat jeti pulau...smpai je,ade org2keta sewa mendekati kitorang ofer perkhidmatan tu..after bincang kitorang sepakat utk sewa van.pegi n balik..rm20/van/hala...n satu van 11org boleh muat..so 2van..rm40...kitorang colect sorg rm4 utk pegi balik...kitorang sampai tu cuma jalan2n main2 kat kaki air je sebab plan nak mandi kat teluk batik...huhuh...so ak letakan video2 keghairahan kitorang kat sini..huhuh..mungkn amik masa sikit nk upload video2 ni kan...so kengkawan...sabor ek...

utk maklumat lanjut boleh klik sini

video

MASUM Cup 2009 episode I



Salam..mungkin untuk seminggu ni aku akan masukkan entry tentang tajuk kat atas ni..bercerita tentang MASUM Cup 2009..untuk kengkawan di luar tu mungkin boleh dapat info sket tentang perkembangan pasukan UTM kan...

21 hb mei 2009 11malam

tepat jam 11 kitorang bertolak ke UiTM Seri Iskandar Perak Berbekalkan semangat juang dan latihan selama hampir 2 minggu, kitorang mensasarkan untuk menjadi 
JOHAN dalam kejohanan ni....dengan baju baru...yang baru je sampai ptg tadi, bas bergerak dengan laju nye.huhh..sejuk aircond memang sangat terasa dan menambahkan laparnya perut ni..so benti kejap kat machap utk mencekik.

dekat 1jam gak kat machap.masing2beli makanan utk makan dalam bas kang.bas sambung gerak dalam kul12 gitu. n masing2 aku tengok da terus sedia utk terlena dlm bas ni termasukla aku. aku terus lelapkan mata.sedar2 bas benti tapi aku tak pasti katne...n aku lelap semula b4 coach cuit kaki aku suh kol en amir unit sukan.aku bukak mata je terpampang UiTM Seri Iskandar...tgk2jam da kul 6 pagi rupanya..da sampai..lena betul aku dlm bas..bebudak ni pun sama..so kitorang sampai, loading barang terus masuk n slat subuh b4 smbung tido utk restkan badan..so.zzzzzzzz

Thursday, May 21, 2009

Terima Kasih..edisi Minggu Pengurusan Pelajar Baru KMNS 0910..episode I

apela yang ditengok nye tu...
meriahnya...
meriah lagi...
ha..tepuk dik...tepuk...
terimala lagu dari saya....
gadis ayu..lesung batu di pipi...
KRU versi FaC...

Monday, May 18, 2009

Minggu Pengurusan Pelajar Baru 2009

Salam...hola...tunggu entry utk gambar2 ek...

Thursday, May 14, 2009

Renungan bersama...

Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata...memang betul)



Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.... .mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ...mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari.......pasangan ku
Bila sedih, aku cari......mak


Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak


Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku


Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.....mak


Bila sambut valentine... Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"


Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku


Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak


Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"...
Berderai air mata jika kita mendengarnya. .......

Tuesday, May 12, 2009

Motivasi diri...

salam semua...

arini da masuk 4 hari aku dalam kem latihan pusat menjelang Piala MASUM...rutin harian sama je...pagi berbaris....lepas tu training wat strength...wat endurance...sarapan..rest..petang training semula...n malam..perjumpaan...adoiii..

malam ni tadi kitorang kumpul utk dengar motivasi yg disampaikan oleh pak habib....ak tak sempat kenal detail diri dia sebab aku sampai lambat...huhuhu

so sepanjang dengar ceramah dia...ade 3 benda yang dia tekankan...:

1. KEROHANIAN
2.MENTAL
3.DISIPLIN

nak berjaya dalam sukan kena ade 3 menda ni...tapi pada aku..bukan dalam sukan je..dalam segala bidang pn kita kena ade 3 benda ni...so ni mata pun da lalok...nak tido n tunggu pagi menjelma utk sambung rutin harian...so kd suma pembaca blog aku ni...tunggu la entry seterusnya ek...

Tuesday, May 5, 2009

kl aku kembali...

menunggu detik untuk pulang ke kl...untuk melapangkan kepala yang kian berat..rasa tak tertanggung da..

nak mencarik ruang untuk kembali memulihkan semangat yang kian luntur....

aku pasrah...

salam semua...

harini hari yang agak tenang buat aku...mungkin lepas habisnya suma paper aku jawab...

selepas berusaha sepanjang semester ni, aku sekarang redha dan tawakkal dengan apa yang bakal aku hadapi selepas ini. keputusan, masa depan atau apa sj yang bakal aku tempuhi selepas ini...

harapan yang diletakkan ke atas aku pasti nak aku tunaikan....kalau perlu aku buat sesuatu, untuk merubah sesuatu...akan aku buat..akan aku usaha..perubahan memerlukan pengorbanan...dan selebihnya ku serahkan pada Dia...Yang Maha Esa...

apa juga yang terjadi pada aku selepas ini...aku terima dengan redha...aku terima sebagai ketentuanNya yang telah tertulis dalam perjalanan hidup aku...aku takkan melakukannya semula....untuk melihat kebelakang...tapi aku ingin terus memandang ke hadapan...untuk terus melihat apa jua masalah yang akan datang sebagai peluang untuk aku terus berjaya...

masa yang tinggal utk aku berada di sini pun da tak banyak..jadi sementara masih ada masa ni dan peluang...aku nak guna sebaik mungkin untuk selesaikan apa sj yang masih belum selesai...

yang pastinya..selepas ini..apa jua yang terjadi...aku nak kembali menunaikan tanggungjawab aku yg da hampir 9 tahun aku tinggalkan...9tahun aku merantau ke negeri org..untuk menuntut ilmu yang berguna...segala2nya...macam2 da aku lalui...macam2perkara yang berlaku semakin mematangkan aku dan aku rasa skang da tiba masa untuk aku kembali menghabiskan masa bersama mereka2 yang telah banyak berkorban untuk aku...

buat mereka2 yang sentiasa menyokong aku selama ini..terima kasih aku ucapkan..dan tak mungkin dapat aku balas jasa korang suma...hanya Dia yang dapat membalasnya...

buat mereka2 yang sentiasa mengkritik aku selama ini, terima kasih juga aku ucapkan kerana dengan kritikan korang buatkan aku semakin dewasa...

"...pertemuan kita disuatu hari, menitipkan ukhuwah yang sejati,bersyukur ku kehadrat ilahi, di atas jalinan yag suci..."

Saturday, May 2, 2009

mengenal diri sendiri menerusi tarikh lahir...???

salam...

actually aku dapat tau tentang benda ni masa pegi kursus kat iab genting dulu...then ni saje je nak berkongsi dengan korang suma..mungkin benda ni dah lama da kan..aku je yang lamba ak kuarkan..ehehe...tapi mungkin aku masih lemah dlm penggunaan blog ni jadi aku tak tau care nak letak mende alah tu kat sini..hahahaha....

so korang tinggalkan ar tarikh lahir beserta tahun kelahiran dan juga emel ek kat ruangan komen nanti aku watkan n emel kat korang...

"...age does not protect you from love. But love, to some extent, protects you from age..."

Friday, May 1, 2009

Segala-galanya sudah ditentukan...

salam...

mmm..sepanjang harini???....aku ke kempas menyelesaikan urusan yang belum selesai...sedikit konflik yg timbul...alhamdulillah semua nya da : selesai...

tiba di skudai???...lelap kejap b4 asar sebelum meminjam kereta untuk menyelesaikan lagi 1 urusan apa lagi kalau bukan urusan perniagaan,after asar bergerak menuju ke destinasi..
: 2bungkusan besar berisi set sweater untuk next customer aku berjaya dan telah disiapkan...sampai jam 9mlm aku berurusan di kedai pembekal...: selesai

tiba di skudai : anta kereta, amik motor dan memecut ke tun aminah anta kiriman kotak berisi kad kahwin...kad kawen...????...org punya daa...: selesai

tiba di rumah selepas pusing2 di taman u carik makanan...withdraw dari CIMB n deposit payment sikit kat maybank..: selesai

bukak nota untuk perjuangan buat terakhir kalinya...sebab mata pedih so tak dapat nak ngadap nota dlm pc..jadi bukak nota yang bertulis je...: selesai

next, tunggu panggilan customer untuk dia datang collect set sweater dia n buat bayaran penuh : selesai

jeling cerita p ramlee sket...NASIB DO RE MI...juga : selesai

tepon memekik...panggilan lagi dari pelanggan...nak bagi saiz baju...ALHAMDULILLAH masih ada rezeki untuk aku...syukur kepadaMu... : selesai

skang???..ade depan pc untk aku coretkan sedikit untuk tatapan korang..tinggalkan komen ek..hihih... : selesai

"...hidup perlu diteruskan walau apa jua dugaan yang datang menguji..."




Sekadar renungan untuk memperingati diri sendiri dan kawan-kawan...

ALLAH, bila saya membaca e-mail ini, saya fikir saya tidak ada masa untuk ini.... Lebih lebih lagi diwaktu kerja.

Kemudian saya tersedar bahawa pemikiran semacam inilah yang sebenarnya, menimbulkan pelbagai masaalah di dunia ini.

Kita cuba menyimpan ALLAH didalam MASJID pada hari Jumaat......

Mungkin malam JUMAAT?

Dan sewaktu solat MAGHRIB SAJA?

Kita suka ALLAH pada masa kita sakit.... Dan sudah pasti waktu ada kematian...

Walaubagaimanapun kita tidak ada masa atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja atau bermain.....

Kerana... Kita merasakan diwaktu itu kita mampu dan sewajarnya mengurus sendiri tanpa bergantung padaNYA.

Semoga ALLAH mengampuni aku kerana menyangka... ...

Bahawa nun di sana masih ada tempat dan waktu dimana ALLAH bukanlah yang paling utama dalam hidupku. (nauzubillah)

Kita sepatutnya senantiasa mengenang akan segala yang telah DIA berikan kepada kita.

DIA telah memberikan segala-galanya kepada kita sebelum kita meminta.

RENUNGKANLAH

Sebarkanlah seandaianya ANDA BENAR-BENAR MENGHAYATI!! !

Ya aku CINTA ALLAH .

Dia adalah sumber kewujudanku dan Penyelamatku

DIA lah yang menggerakkan ku setiap detik dan hari. TanpaNYA aku adalah HAMPAS yang tak berguna..